İstanbul itiraz sonuçlarında beklenen tarih  

İstanbul itiraz sonuçlarında beklenen tarih  

AK Parti ve MHP’nin İstanbul seçimlerine hile karıştırıldığı iddiasıyla olağan itiraz etme süreci tamamlandı. Buna göre YSK İstanbul seçim sonuçları ile ilgili vereceği kararın açıklayacağı tarih de belli olmaya başladı. 

31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle ilgili itiraz süreçleri tamamlandı. Türkiye'nin de merakla beklediği İstanbul Büyükşehir seçimlerinin akıbetinin nasıl çıkacağı ve hangi tarihte açıklanacağı merak konusu oldu. 

AK Parti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarına yaptığı olağanüstü itiraz ile seçimin iptali ve yenilenmesini istedi. Yine AK Parti Maltepe seçim sonuçlarında seçim tutanağında usulsüzce yapıldığı için başvuruda bulunurken ile MHP ise Maltepe ilçesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi sonuçlarına olağanüstü itirazda bulunarak seçimlerin iptalini istedi. 

YSK İDDİALARIN ÖNEMİ GEREKÇESİYLE KABUL ETTİ

YSK hem Ak Parti hem de MHP'nin iddia ettiği konuların seçimin iptaline gerekçe olabileceği nedeniyle başvuruları kabul etti. YSK iddiaların araştırılması için ilçe seçim kurullarından gerekli bilgi ve belgeleri istedi. 

YSK'NIN İSTANBUL KARARININ VERMESİ BEKLENEN TARİH

YSK, itiraz sürecin tamamlanmasının ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili son kararını verecek. YSK partilerin iddialarının durumuna göre bir karar verecek. YSK'nın kararının en geç 3 Mayıs Cuma günü vereceği bekleniyor.

YSK'NIN AK PARTİ'NİN İTİRAZLARINA VERDİĞİ ARA KARARLAR 

YSK, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin yaptığı olağanüstü başvurusunda ara karar vermişti. Kurul tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğini belirtmişti. YSK, AK Parti’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde yer alan kısıtlı, ölü ve engelli seçmenler olduğu iddiasına verdiği ara kararında, toplam 41 bin 132 seçmenin ve memur olmayan sandık kurulu başkan ile üyelerinin araştırılması talimatı verildi.

AK PARTİ'NİN İTİRAZ İÇERİĞİNDE OLANLAR

AK Parti’nin itiraz dilekçesinde; 2 bin 308 kısıtlı, 1229 ölü seçmenin yerine oy kullanıldığı ve 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde kayıtlı olduğu, 5 bin 287 hükümlünün İstanbul seçmen listesine yazıldığı ve İstanbul’daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmenin tespit edildiği ve İstanbul genelinde 18 yaşın üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine yazıldığı yer alıyor. 

MHP'NİN MALTEPE İTİRAZI

MHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi için başvurduğu itiraz hakkında yaptığı olağanüstü itirazda ara karar verdi.

YSK'nın ara kararında, Maltepe ilçelerinde ki sandık kurulu, başkan, memur ve üyelerin görevlendirilmesinde esas alınan listelerin, hangi kurumlardan temin edildiği hakkında Maltepe Birinci ve İkinci ilçe seçim kurullarından bilgi istedi.

MHP'NİN İSTANBUL İDDİALARI

MHP’nin İstanbul Büyükşehir ve Maltepe’deki seçimlerin iptali gerekçesi ise YSK’ya yaptıkları başvuruda şu iddialara yer verildi, “Maltepe ilçe seçim kurulu başkanları ve müdürleri 298 sayılı Yasa’nın 22. maddesi gereği ataması gereken başkan ve üyeleri CHP’li Maltepe Belediyesi’nin bağımlı ve taraflı çalışanlarını sandık kurulu başkan ve üye yaparak suç işlemişlerdir.

Bu da seçimin tarafsız ve adil şekilde yürütmekle görevli kurullar bu eylemleri ile tarafsızlık ve adil olarak yürütülmesi gereken seçim sürecine gölge düşürmüştür."MHP'nin olağan üstü itirazında, sandık kurullarının oluşumuna ilişkin itirazların da yer verilirken, birçok kişinin İstanbul Maltepe’de ikamet etmedikleri halde usulsüz ve yasaya aykırı olarak sandık kurulunda başkan ve asil üye olarak görevlendirildikleri savunulmuştu. 

SİYASETCAFE.COM

53773.jpg
 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.