İYİ Parti İstanbul'a CHP ve HDP'den daha çok sahip çıkıyor!

İYİ Parti İstanbul'a CHP ve HDP'den daha çok sahip çıkıyor!

Türkiye'de bir il belediye başkanı kazanamayan ve HDP ile birlikte bir çok büyükşehirler de CHP'ye kazandıran İYİ Parti İstanbul'a işbirliği yaptığı partilerden daha çok sahip çıkıyor. 

AK Parti'nin YSK Temsilcisi Recep Özel, Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerine ilişkin 5 bin 315 kısıtlı seçmenin daha araştırılmasına ilişkin ara karar verdiğini açıklamıştı. Bunun üzerine İYİ Parti, itiraz süresi geçtiği gerekçesiyle karar itiraz etti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti’nin yaptığı başvuru üzerine, İstanbul’da yeni tespit edilen 5 bin 135 kısıtlı seçmenin araştırılmasına karar verdi. 

Karara İstanbul'da oy çokluğunu sağlayan CHP ve ona en büyük desteği sağlayan PKK'nın siyasi uzantısı HDP yerine itiraz Türkiye'de bir il belediye başkanı kazanamayan İYİ Parti'den geldi. 

İstanbul'a CHP ve HDP'den daha çok sahiplenen İYİ Parti ise itirazın mazbata verildikten 7 gün sonra yapılması gerektiğini belirterek karara itiraz etti.

‘SÜREÇ BİRAZ DAHA UZAYABİLİR’

YSK'nın son ara kararla birlikte süreci biraz daha uzatabileceğini belirten Recep Özel, “Ancak ilçe seçim kurullarımız çok hızlı hareket ediyorlar. Bazı ara kararları yerine getirme noktasında toplantılarını, araştırmalarını yapıyorlar. Peyderpey cevaplar gelmeye başlayacak” dedi.

Özel, toplamda araştırılacak seçmen sayısının 46-47 binlere yükseldiğini hatırlatırken YSK, daha önce AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için yaptığı olağanüstü itirazda 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar vererek ilçe seçim kurullarına bu araştırmayı yapması için 5 gün süre vermişti.

İYİ PARTİ İSTANBUL İÇİN SON KARARA İTİRAZ ETTİ

YSK'nın son kararına CHP yerine İYİ Parti, YSK’nin kararına itiraz etti. İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Tolga Öztürk’ün verdiği itiraz dilekçesinde olağanüstü itiraz süresinin İstanbul seçimlerinin kesinleşip mazbatanın verildiği 17 Nisan’dan sonra 7 gün olduğu belirtildi.

Öte yandan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, kararın önemine dikkat çekerek, “Seçim Takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karara bağlanması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin oy birliğiyle reddine karar vermiştir. Bunun anlamı, 2 Mart 2019 tarihinden sonra sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazlar reddedilmesi beklentisindeyiz” diye konuştu.

HDP'NİN OYLARI İYİ PARTİ'DEN İKİ KAT DAHA FAZLA

Ekem İmamoğlu seçimden hemen sonra İYİ Parti'yi ağzına almazken "Bana HDP'liler de oy verdi" diyerek aldığı oy çokluğunu buna bağlamıştı. Ekrem İmamoğlu bu açıklamasında oldukça haklıydı. Çünkü İmamoğlu'na PKK'nın siyasi uzantısı HDP'nin seçmeni destek vermeseydi bu oy oranını bulması mümkün değildi. Ancak İstanbul'da İYİ Parti'nin de iyi bir tampon görevi gördüğü açıktır. Bir önceki seçim sonuçları HDP ve İYİ Parti'nin oy oranları bunu gösteriyor. 

24 Haziran seçimleri İstanbul sonuçlarına göre;

İYİ Parti: % 8 = 754.258 oy

HDP: % 12,7 = 1.195.602 oy

CHP'NİN GERÇEK ORTAĞI HDP'DİR

Bu sonuçlara da bakıldığında CHP'nin her ne kadar resmi ittifak ortağı İYİ Parti olsa bile gerçek ortağı PKK'nın siyasi uzantısı HDP olduğu ortaya çıkıyor. HDP büyükşehirlerde CHP adaylarına oy vermeseydi İYİ Parti'nin oylarıyla başarı sağlayamayacaktı. 

31 Mart seçimlerinden yaklaşık 9 ay önce yapılan seçimlerde de göründüğü gibi HDP'nin oyları İYİ Parti'nin oylarına göre yaklaşık iki kat olduğu açıktır. Yani İmamoğlu'na oy çokluğunu İYİ Parti ile değil PKK'nın siyasi uzantısı HDP ile sağlamış oluyor. 

SİYASETCAFE.COM

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.