Nadir bulunan ve Fil Suresi’nde adı geçen Ebabil Kuşları Türkiye’ye neden geldi?

Nadir bulunan ve Fil Suresi’nde adı geçen Ebabil Kuşları Türkiye’ye neden geldi?

Onlar çok nadir görülüyor, Kuran-ı Kerim’de Fil Suresi’nde adları geçiyor, şu aralar Türkiye’de gözükmeye başladılar. Bakın neden gelmişler

Onlar çok nadir görülüyor, onlara Allah’ın Ordusu da deniliyor, Kuran-ı Kerim’de Fil Suresi’nde adları geçiyor, dokunanın bir yıl boyunca hiçbir sıkıntı çekmeyeceğine inanılıyor.

Son günlerde Türkiye’nin değişik bölgelerinde görülen ‘Ebabil Kuşu’nun izine en son Ordu’da rastlandı. Ordu’nun Altınordu ilçesinde bir ilkokulun penceresinden içeri giren ebabil kuşu çıkmaya çalışırken pencerenin camına çarparak bayıldı. Kuşu alan öğrenciler bir veterinere götürdüler. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü bilgisi dahilinde tedavi edilen Ebabil Kuşu daha sonra doğaya bırakıldı.

Ebabil Kuşları halk arasında baharın habercisi olarak bilinir. Kış mevsimini Afrika Kıtası'nda geçirdikten sonra Türkiye’ye giriş yapar ve sonbaharda yine güneye göç ederler.

Ebabil kuşlarının yaşam alanları çok geniş; şehir merkezlerinde, otoyol kenarlarında, kırsallarda ve daha birçok alanda yaşayabilirler.

 

ebabil-kusu2.jpg

 

Tüm canlılardan kaçmaya çalışan ürkek bir kuş türü olarak bilinen Ebabil’leri beslenirken görmek hiç mümkün olmamış bugüne kadar.

 

EBABİL KUŞU’NUN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

  • Ayaklarının ucu kıvrık olmaları nedeniyle asla yerde yürüyemezler. Yere indiklerinde uçma zorluğu çeken ebabil kuşları, sürekli uçan kuş olarak bilinir, yaklaşık 60 saat kadar hiç yere konmadan havada kalabilirler.
  • Sağangiller familyasından 16- 17 cm boyunda, kentler ve açık alanlarda yaşayan bu kuşlar genellikle kırlangıçla karıştırılıyor.
  • Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir.
  • Çok ilginçtir, gece ve gündüz havada kalır, uçarken uyurlar. Yalnızca üreme dönemlerinde kayalıklarda ve binalardaki yuvalarda uyuyorlar.
  • Ayakları üzerinde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde durmazlar.
  • Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar. Beslenmek için çok nadir olarak yerde görmeniz mümkün olabilir. Çok çevik olan Ebabil kuşları insanları şaşırtıyor.
  • Bu tür yaklaşık 20 -25 yıl yaşadığı söylenilmektedir. Yaz aylarında çok yükseğe uçarlar.
  • Uyumak için yeryüzüne inmezler, gökyüzünde uyurar.
  • Kanatlarını asla kapatmazlar.
  • Bir yılda yaklaşık 200 bin km. uçar. Tek eşlidirler. Eşler, biri ölene kadar çoğunlukla ayrılmazlar. Yavru besleyen bir yetişkin günde 10 bin böcek yiyebilirler.

 

EBABİL KUŞU’NUN HİKAYESİ

Fil Suresi’nde yer alan Ebabil kuşları Kuran-ı Kerim'de adı geçen nadir kuşlardandır. Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.

 

EBABİL NE DEMEK?

Ebabil, Arapça bir kelimedir ve Arapça'da " sürüler, bölükler, sürü" anlamını taşır.

Ebabil kelimesi Kuran-ı Kerim'in "FİL" suresinde geçer. Fil suresinin 3. ayetidir.

 

Fil suresinde Ebabil olayı şöyle anlatılır: 

 "Görmedin mi Rabbin fil sahiplerine ne yapti? Onlarin tuzaklarini bosa çikarmadi mi? Üstlerine sürü sürü kuslar gönderdi. Onlara çamurdan sertlesmis taslar atiyorlardi. Nihâyet onlari yenilmis ekin yapragi gibi yapti." (el-Fil, 1I5/1-5).

 

 

 

YOUTUBE KANALIMIZA LÜTFEN ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.