Merve ALKAN

Merve ALKAN

Stres

Stres

Hayatımızın pek çok döneminde duygusal iniş-çıkışların kaçınılmaz bir sonucu olarak hepimizin gündelik hayatımızda stresli hissettiği zamanlar olmuştur. Stres bir hastalık değildir ama bir hastalık kadar zararlı olabilir ya da pek çok hastalığın gelişmesine zemin hazırlayabilir Stresin pek çok kaynağı olabilir. İçerisinde bulunduğumuz sosyal çevre, düşüncelerimiz, duygularımız, hatta dünyaya ve olaylara bakış açımızda stres faktörü olabilir.

Bazen stresle başa çıkmak imkânsız görünebilir. Faturalar, sınav, yoğun çalışma saatleri, iş ve aile sorumlulukları hep devam eder üzerimizde baskı oluşturan anlarda stresli hissetmek son derece normaldir. Her ne kadar olumsuz bir algıya neden olsa da, stres; olumlu bir tepki de olabilir. Yaşamın olağan akışında bazı stresler normaldir. Stres tepkisi, bizi alarm halinde tutar, enerjik olmanıza ve hatta heyecanlı ve motive olmamıza elimizdeki işe odaklanmamıza yardımcı olur. Bu alarm; bize, içerisinde bulunduğumuz tehdit ya da tehlike ile başa çıkmada yardımcı olan fizyolojik değişimler sağlar.

Fakat çok sık bir biçimde ya da uzun süreli olarak stres hissettiğimizde veya olumsuz hislerimiz, onlarla başa çıkma yetimize baskın geldiğinde, işte bu noktada sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Ve “stres tepkisi” vücutta yıpranmaya neden olur.

Stres ile Başa Çıkma Yolları

Gerçek stres kaynaklarınızı tanımlamak için alışkanlıklarınıza, tutumunuza yakından bakmakta fayda var. Stres yönetimi hayatınızdaki stres kaynaklarını tanımlayarak başlar.

Gereksiz stresi önleyebilirsiniz : Ele alınması gereken stresli bir durumu önlemek sağlıklı değildir, ancak yaşamınızda ortadan kaldırabileceğiniz çok stres faktörü vardır. Öncelikle “Hayır” demeyi öğrenin. Kendi Sınırlarınızı bilin ve kişisel veya profesyonel yaşamınızda, üstesinden gelebileceğinizden daha fazlasını yüklenmeyin.

Durumu değiştirebilirsiniz: Stresli bir durumu önleyemiyorsanız onu değiştirmeye ve dönüştürmeye çalışın. Bunu günlük yaşamınızda iletişim kurma yöntemlerinizi ve çalışma şeklinizi değiştirerek başarabilirsiniz.

Değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul edebiliriz: Bazı stres kaynakları kaçınılmazdır. Sevilen birinin ölümü, ciddi bir hastalık veya ulusal bir problem gibi stres unsurlarını önleyemez veya değiştiremezsiniz. Bu gibi durumlarda, stresle baş etmenin en iyi yolu, durumu olduğu gibi kabul etmektir. Kabul etmek zor olabilir, ancak kabullenmek duygu durumunuzda olumlu değişikliklere neden olur.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve ALKAN Arşivi

Öfke

23 Haziran 2020 Salı 10:18