Ermenistan’ın İskender füzelerinin akıbeti ortaya çıktı

Ermenistan’ın İskender füzelerinin akıbeti ortaya çıktı

Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın, Karabağ Savaşı esnasında sadece yüzde onu patladı dediği Rusya Federasyonu üretimi İskender Taktik Balistik Füzeleri’nin akıbeti belli oldu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan tarafından geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Azerbaycan Ordusu’na karşı Rusya Federasyonu üretimi İskender Taktik Balistik Füze (TBM)’lerinin kullanıldığını ancak füzelerin yüzde 10 isabetli olduğunu, bazen patlayıp bazen patlamadığını, ihtiyaçları olduğu zaman işe yaramadığını iddia etmişti.  Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ise Paşinyan’ın açıklamalarını yalanlamış ve füzelerin depolarda olduğunu açıklamıştı.

Başbakanlık Sözcüsü Mane Gevorkyan, Putin'le yaptığı görüşmenin ardından Paşinyan'ın kendisine yanlış bilgi verildiğini. askeri ve askeri sanayi işbirliği alanında Ermeni-Rus müttefiklik ilişkileriyle bir ilgisi bulunmadığını söyleyerek bunun Rus silahlarının dünyanın en iyilerinden biri olduğu konusunda şüphelere yol açmadığını belirtmişti.

Londra merkezli haber sitesi Middle East Eye’a konuşan üst düzey bir askeri yetkili ise Ermenistan’ın 2.Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü İskender balistik füzesiyle hedef aldığını ancak füzenin Azerbaycan Ordusu’na ait hava savunma sistemiyle etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Middle East Eye Ankara muhabiri Ragıp Soylu’nun haberine göre Ermenistan, Rusya’nın da desteğiyle Azerbaycan’ı caydırmak üzere İskender füzesi kullandı. Rusya tarafından manevi ve askeri manada destek alan Ermenistan, Azerbaycan’ın çok hızlı bir şekilde topraklarını geri almaya başlamasının ardından ateşkes için Bakü’ye taktik balistik füze sınıfındaki İskender füzesini fırlattı.

Bu gelişmenin Azerbaycanlı yetkilileri oldukça endişelendirdiğini belirten yetkili, İskender füzesinin Azerbaycan ordusuna ait İsrail yapımı Barak-8 hava savunma sistemiyle imha edildiğini belirtti.

Azerbaycan’ın İsrail’den kara konuşlu Barak-8 hava savunma sistemi aldığına ilişkin ilk haber 2012 yılında çıkmıştı.

Barak-8, IAI (İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi) firması ve Hindistan’ın Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu ( Defence Research and Development Organization/DRDO) dahil olmak üzere her iki ülkenin donanması, Rafael Advanced Defence Systems Ltd., IAI’nin ELTA Grubu ve Hindistan’daki yerel endüstriler işbirliği ile geliştirilmiş bir sistem.

Sistem savaş uçağı, seyir füzeleri, helikopter, gemisavar, İHA ve balistik füzeler dahil olmak üzere her türlü hava hedefini etkisiz hale getirebiliyor.

Sistemin kullanıcıları arasında geliştirici ülkeler olan İsrail ve Hindistan’ın yanı sıra Azerbaycan da bulunuyor.

Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin elinde sistemin LRSAM (Barak-8ER) versiyonu olduğu biliniyor. Azerbaycan, bu sistemi daha önce ülkedeki geçit törenlerde sergilemişti. BARAK-8ER versiyonunun füzelerinin menzili ise 150 kilometre.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.