Prof. Dr. Mehmet BİREY

Prof. Dr. Mehmet BİREY

TORYUM

TORYUM

Dünyanın birinci problemi enerji arz ve talebinin karşılanması ve sürdürülebilir bir ekonominin ihtiyaç duyduğu enerjiyi temin etmekte sıkıntıyla karşılaşmamaktır. İkinci büyük problem istikrarlı bir dünya ekonomisi, barışın gerçek anlamda tesisi, açlık ve sağlıklı beslenme ve yoksulluğun en asgari düzeye indirilmesidir. Bu ihtiyaç her devletin birinci problemidir. Enerji denince aklımıza değişik kaynaklar gelir. Bu kaynaklar; yenilenebilir enerji kaynakları ve fosil enerji kaynakları diye ikiye ayrılır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına güneş enerjisi, hidroelektrik, rüzgâr, hidrojen enerjisi ve su dalgalarını söyleyebiliriz. İkinci enerji grubuna radyoaktif yakıtlar, kömür, petrol, doğal gaz, tezek ve orman ilk etapta akla gelir. Bu enerji kaynaklarından bir kısmı sınırlı bir kısmı daha uzun süre bize enerji verme imkanına sahiptir. Örneğin dünyadaki fosil ve radyoaktif elementler sınırlı, güneş ve hidrojen enerjisi teknik imkanlarla değerlendirilebilirse sınırsız enerji kaynaklarıdır. Bu enerji kaynaklarından bazıları her ülkenin elinde olduğu gibi bazı kaynaklara bazı ülkeler daha çok sahiptir. Örneğin petrol ve doğal gaz denince Venezüella, Kuveyt, Sudi Arabistan, Irak, İran, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Norveç akla gelmektedir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının dağılımı her ülkeye yararlanma şansı vermektedir. Ancak güneş enerjisinden güneş ışınlarını çok alan sıcak dünya ülkeleri daha çok yararlanma şansına sahiptir. Ülkemiz bazı enerji kaynakları yönünde zengin değildir. Petrol, doğalgaz ve radyoaktif bir element olan ve büyük enerji kaynağı uranyum elementi yönünde ülkemiz zayıf durumdadır. Fosil yakıt olan kömür yatakları vardır. Bu enerji kaynağı sınırlıdır. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş ve rüzgâr enerjisi yönünde şanslıdır. Radyoaktif bir enerji kaynağı olan toryum nükleer güç santrallerinde uranyumla birlikte reaktörün kalbinde yakıt olarak kullanıldığı taktirde önemli bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir.

Toryumun Özellikleri Ülkemizin Toryumdaki Durumu Toryum elementi 60 civarında kimyasal element içinde cevher halinde bulunur. Bugün itibariyle Toryum cevherinin bulunduğu en büyük yatak Eskişehir'in Sivrihisar bölgesinde olup 380.000 bin ton civarındadır. İkinci toryum yatağı Malatya -Kuluncak bölgesindedir. Malatya-Kuluncak bölgesinde rezerv tespiti henüz yapılmamıştır. Toryum Teknolojisi Toryumun Değerlendirilmesi Toryum Üzerine Yapılacak Bilimsel Araştırmanın Önemi Toryum atomu periyodik cetvelin ağır elementler bölgesine düşer, atom numarası 90 kütle numarası 232 dir. Bugün itibarıyla tamamen toryumun yakıt olarak kullanıldığı reaktörler henüz faaliyete geçmedi ancak Almanya'nın elinde prototip toryumla çalışan reaktör mevcuttur. Şimdilik toryum ara yakıt olarak uranyumla birlikte kullanılmaktadır.

Ülkemiz dünyadaki toryum rezervi yönünde önemli bir yer tutar, ülkemizde dünya toryum potansiyelinin yüzde 14 -21civarında toryum cevher vardır. Bu miktar ülkemizin toryum teknolojisine çok ciddi yatırımlar yapmasını ve araştırmaya önem vermesini gerektirmektedir.

Yeraltı zenginlikler bilimsel ve teknolojik zenginlikle birleştirilmediği zaman gerekli faydayı sağlamamaktadır. Bugün kıymetli cevherler Afrika ülkelerinde olmalarına rağmen bu zenginliklerden bilim ve teknolojide ileri olan ülkeler faydalanmaktadır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet BİREY Arşivi