Yoganın beş temel  prensibi

Yoganın beş temel prensibi

Yazarlarımızdan Ramaray Hakdan Agun ‘Yoganın Beş Temel Prensibi’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Türkiye’nin yoga gurusu olarak bilinen Ramaray (Hakdan Agun), yurt içi ve yurt dışında seminerler vermeye devam ediyor.

Seminerlerinde yoganın beş prensibinden özellikle bahseden Ramaray, bu beş prensibi uygulayan herkesin yaşamında sağlık, mutluluk, huzur, keyif ve başarıyı yakalayacağını söylüyor.

İsviçre ve Almanya’da verdiği dizi seminerlerin ardından, geçtiğimiz yıl Uluslararası Yoga Günü münasebetiyle ODTÜ ve Hindistan Büyükelçiliği’nde yoganın temellerini anlatan Ramaray, bu yıl İtalya ve Kıbrıs’ta verdiği seminerlerle yoganın beş prensibini katılımcılara uygulamalı olarak anlattı.

İşte Ramaray’ın verdiği birbirinden değerli bilgilerden birkaç tanesi:

 “Yoga dünya çapında giderek yaygınlaşmakta olmasına rağmen, Yoga adı altında sadece Yoga Asana’ları, yani fiziksel egzersizler ve birkaç temel nefes egzersizleri öğretilmekte, zihinsel hastalıkları yok etme ve manevi eğitim konusuna ise hiç değinilmemektedir. Bu çalışmaların da yararlı olduğu konusunda hiç şüphe yok, ama zihnin arındırılması üzerinde durulmadığından Yoga’nın etkisi sınırlı kalır, çünkü fiziksel şikayet ve rahatsızlıkların %90’ı zihinden kaynaklanır.

Merkezimizdeki Hatha Yoga Sistemi, Mükemmel Bir Yoga Sistemidir. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığı mükemmel duruma getiren hem maddi, hem de manevi bilgiler içerir. Merkezimizde Yoga Eğitimi bir okul anlayışı çerçevesinde yürütümekte; öğrenciye bedenin sırları, zihnin mekanizması ve ruhun yapısıyla ilgili açık ve net bilgiler aktarılmaktadır.

Hatha Yoga çalışmaları, sübtil enerji kanallarının açılmasını ve enerjinin özgürce hareket etmesini sağlar. Pranayama çalışmaları ile zihin durur, öyle ki içimizdeki ışığın farkına varırız. Bu şekilde Hatha Yoga bizi Meditasyon çalışmalarına hazırlamış olur.

Zihin-yönetimini ve mükemmel fiziksel sağlığı amaçlayan Hatha Yoga çalışmaları, Beş Temel Prensip çerçevesinde yürütülmektedir.

Peki nedir bu size sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sunan mucizevi beş prensip?

1. Prensip - Uygun Gevşeme

Günlük hayatta, hatta uykuda bile farkında olmadan sürekli enerji tüketiriz. Zihnimiz ve bedenimiz gün içinde maddi faaliyetlerle, akşamları ise uykuda dinlenmek yerine rüya görmekle meşguldür. Bu yüzden zihinsel ve fiziksel olarak her zaman yorgun oluruz; sabahları yorgun kalkarız ve günlük uğraşlarımız için de yeterli enerji bulamayız.

Sağlıklı ve genç kalmak, sık hastalanmamak, ömrü uzatmak, sinir sistemini güçlendirmek, istek ve arzulara ulaşmak zihinsel ve fiziksel enerji düzeyine bağlıdır. Merkezimizdeki derslerde kişi, rahatlamayı ve enerjiyle dolmayı öğrenir. Enerjisi yükselir, ruh hali değişir, daha bilinçli, daha huzurlu, daha başarılı ve daha mutlu bir yaşam sürer.

2. Prensip - Uygun Hareket (Asana)

Zihinsel çalışmayı da içeren yoga hareketleri, bedenin değişik bölümlerini çalıştırmayı, dengelemeyi, iyileştirmeyi ve yönetmeyi amaçlar. Zihnin etkisi göz ardı edilerek uygulanan fiziksel egzersizlerin etkisi kısa sürelidir.

3. Prensip - Uygun Nefes (Pranayama)

Nefes hayattır! Akciğerler, havadaki "prana"yı (hayati enerjiyi) vücutta hapseder. Konuşma, düşünme, hareket etme gibi bedenin tüm fonksiyonları "prana" sayesinde gerçekleşir. "Prana" yeterince alınmadığında tüm fonksiyonlar yavaşlar; unutkanlık, öğrenmede güçlük gibi zihinsel problemler ortaya çıkar; iç organlar artık eskisi gibi çalışamaz; kaslar güç, vücut ise direnç kaybeder. Oysa Merkezimizde öğretilen doğal nefes, doğru nefes ve derin nefes alma teknikleriyle bunların hepsi önlenir. Nefes doğrudan sinir sistemiyle bağlantılı olduğundan; kişi daha sağlıklı, daha genç ve güzel, daha sakin ve huzurlu bir yapıya kavuşur.

Pranayama’nın kelime anlamı, bedendeki pranik enerjiyi dönüştürmek/genişletmektir. Genelde sadece nefes alma ve verme gibi solunum tekniği olarak bilinir. Pranayama aracılıyla bedendeki prana (enerji) seviyesinin arttığı doğrudur, ama bununla sınırlı kalmaz.

‘Prana’ oksijenden daha sübtil (ince) olan hayat-veren enerjidir ve her yerde mevcuttur. Pranayama’da, özel nefes egzersizleri bu hayati gücü desteklemek için kullanılır.

Hayat biçimimiz pranik güçleri derinden etkilemektedir. Faaliyetlerimiz; uyku, diyet, düşünce, duyular hepsi Prana’mızı etkiler. Yaşam tarzındaki düzensizlik, gelişigüzellik ve karışıklık pranik enerjiyi tüketir ve pranik blokajlara/tıkanıklıklara yol açar. Bu nedenle zaman zaman kendimizi bitkin ve tükenmiş hissederiz. Pranik güçlerin tükenmesi, organ ve kaslardaki hastalıklara yol açar. Pranayama çalışmaları bu güçleri kuvvetlendirmekte ve bedendeki beş prana’yı dengelemektedir.

Pranayama, kişiyi ruhsal boyuta götüren bir bilim, eğitim ve uygulamadır.

4. Prensip - Uygun Beslenme

Ne yersek o'yuz! Ne yazık ki hiç kimse beslenmenin ne kadar önemli olduğu konusunda tam bilgiye sahip değildir. Beslenmeyle söz konusu olan bedene sadece kilo, kalori, protein, yağ, karbonhidrat ve mineral sağlamak değildir. Bundan da öte içerdiği öz (enerji) ile besinler, çok zarif (sübtil) bir şekilde zihni şekillendirir. Başka bir deyişle besinler doğrudan zihninizi etkiler ve düşüncelerinizi şekillendirir. Saldırganlık, şiddet, korku, sinirlilik, heyecan, hırs, tutku, endişe, kıskançlık, öfke, alınganlık, negatif düşünce, sevgi, hoşgörü, sabır gibi duygular besinlerinizle doğrudan bağlantılıdır.

Mutluluk, sağlık ve huzur için neden daha bilinçli beslenmeyelim ki?!

5.Prensip- Pozitif Düşünce ve Meditasyon

Genellikle yarısı su dolu bir bardağın sadece dolu olan kısmını görmek, pozitif düşünce olarak algılanır. Fakat gerçek, bu bardağın yarısının da boş olduğudur. Pozitif Düşünce, bu bardağı bütünüyle görebilmektir; yani her şeyi, tüm ikilemleri (aşk-nefret, doğum-ölüm, zenginlik-fakirlik, başarı-başarısızlık, zafer-yenilgi, gençlik-yaşlılık, sağlık-hastalık...) olduğu gibi görmek ve kabul edebilmektir. Bu anlayış, Merkezimizde verilen ve günlük hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceğimiz eğitim sayesinde gerçekleşir.

Meditasyon, zihni rahatlatmak için belirli bir konu veya mantra üzerinde konsantre olmak veya deniz kıyısında olduğunu hayal etmek gibi imgeleme teknikleri değildir. Bunlardan çok daha derindir ve tarif edilemez: "İÇE YOLCULUK", "HAKİKAT'A YOLCULUK"tur. "GERÇEĞE GİDEN YOL"dur. Zihin yapısı öğrenilip tüm düşüncelerden arındırıldığında beyin dalgaları minimum seviyeye gelir, zihin berraklaşır ve kişi kendi sesini duyar, kendisini görür, kendi özüne ve ardından da Tanrı'ya ulaşır.

Ramaray (Hakdan Agun)

Ramaray Yoga Merkezi

 

+90 (312) 441 58 57

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum