Adem DİŞÇİ

Adem DİŞÇİ

Akdeniz'de Kullanılan Sürü Drone Teknolojisi

Akdeniz'de Kullanılan Sürü Drone Teknolojisi

Sevgili Siyaset Cafe okurları bildiğiniz üzere geçen hafta Akdeniz’de Fransız Gemisi Sistemlerinin kitlenmesi sonucunda arkasına bakmadan kaçtı… Peki Bu Nasıl Mümkün olabildi ? Türkiye Hangi Teknolojik Gücünü Kullandı Sizce ? Evet işte sizlere bu yazımda Sürü Drone Teknolojisinden Bahsetmek İstiyorum…

Öncelikle çıkan habere bir göz atalım….

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hamleleri sonrası köşeye sıkışan Yunanistan'ın yardımına Fransa koşmuştu. Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Libya'da attığı haklı ve kararlı adımlar sonrası bölgede gerilimi artırmak isteyen Paris yönetimi, Ankara'nın ilan ettiği Navtex bölgesine Fransız fırkateyni gönderdi..

FRANSIZ GEMİSİ YUNAN'A YALVARDI: KİLİTLENDİK! HİÇBİR ŞEY ÇALIŞMIYOR !!!
Fransız ve BAE medyasında yer alan haberlere göre, bölgede bulunan Fransız fırkateyni telsiz konuşmasında Yunan yetkililere "Gemimizin bütün dijital göstergeleri kilitlendi. Navigasyonumuz çalışmıyor. Silah sistemlerimiz 'off' konumuna düştü" diye mesaj iletmeye çalıştı. Fransız gemisi "Üzerimizde tanımlayamadığımız yüzlerce cisim uçuyor. Bunların ne olduğunu anlayamıyoruz. Bütün sistemimizi kilitledi. Geminin bütün dijital sistemi kontrolümüzden çıktı..

'BİZE KILAVUZ GÖNDERİN' DİYEREK YARDIM İSTEDİLER
Bize kılavuz gönderin" diyerek yardım çağrısında bulunmak istedi. Ancak Fransız gemisinin bu yardım isteğinin Yunan Sahil Komutanlığına ulaştıramadığı ortaya çıktı.

!!!! **** YARDIM GELMEYİNCE ARKALARINA BİLE BAKMADAN KAÇTILAR.

Okuduğunuz üzere uçan cisimler bir drone sürüsü bu sürü bir çok teknoloji ile donatılmış ve gizli bir güç olarak ülkemizin savunma sanayi envanterinde yerini almıştır… Süper güç ülkelerin gizli silahları olduğu gibi Türkiye’nin de gizli silahlara yatırımı son derece önemli duruma geldi. İşte bunu Akdeniz’de Fransız gemisine olanlardan anlayabiliriz…

Drone ve insansız hava aracı teknolojileri günümüzde anti-piyade ve hafif taktik hedeflerinin imha edilmesinde giderek daha fazla rol alıyor. Peki Sürü Drone teknolojileri savunma sanayiinin ve askeri doktrinlerin geleceğini nasıl şekillendirecek?

Sürü Drone'lar, küçük çaptaki kalabalık drone gruplarının birbirleriyle “swarm intelligence” (sürü zekası) yazılımları ile haberleşerek belli bir amaca yönelik olarak mobilize edilmesidir. Bu teknolojinin uygulanması birbirleriyle hızlı bir şekilde organize olabilecek fazla sayıda drone'a ihtiyaç duyduğu için teknoloji hafif ve küçük drone'larda uygulama alanı bulmuştur

Sürü Drone'ları anlamak için öncelikle onun en önemli alt sistemi olan “sürü zekasının” temel prensipleri ve bunun normal yapay zeka teknolojilerinden ayrılan noktalarını ortaya koymak gerekir.

KARGU– Otonom Döner Kanatlı Vurucu İHA, asimetrik harp veya anti-terör alanlarında kullanılmak üzere tek er tarafından taşınabilen, otonom veya uzaktan kumanda ile çalışabilen, keşif, gözetleme ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirebilen döner kanatlı milli İHA çözümüdür. KARGU özgün gömülü ve gerçek zamanlı görüntü işleme ve derin öğrenme algoritmalarıyla sabit veya hareketli hedeflere karşı etkin olarak kullanılabilmekte. Sistem; “döner kanatlı İHA” ve “yer kontrol” bileşenlerinden oluşmakta. KARGU vurucu İHA sistemi için sürü harekat kabiliyetinin kazandırılmasına yönelik kamuoyuna yansıyan bir çalışma henüz yoktur. Ancak KERKES- Küresel Konumlama Sistemi Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Geliştirme Projesi (KERKES) Projesi kapmasında geliştirilen sürü İHA sistemi, konum bulma, bağımsız otonom seyrüsefer, elektronik sistemleri kitleme , radyo aktif dalgalarla sistemleri bozma ve daha bir sürü kabiliyetlerin KARGU vurucu İHA’ya kazandırılması mümkündür.

Tabi ki daha değişik teknolojilerde devletimizin elinde gizli olarak mevcut durumdadır. Türkiye son dönemlerde askeri ve savunma alanlarında büyük gelişmeler kaydetmektedir. Bunların en önemlisi ise insansız hava araçlarıdır. Geçmişte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi İstikbal Göklerdedir sözünün şimdilerde ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu görüyoruz ve Dünya Türkiye’nin uçan cisimlerini konuşuyor çözmeye çalışıyor. Her zaman söylediğim gibi gelecekte savaşlar teknoloji ile yapılacak ve Türkiye bu anlamda ciddi adımlar atmaya başladı ve bu masada yerini aldı…

 

Saygılarımla…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem DİŞÇİ Arşivi