Burak İĞLİKÇİ

Burak İĞLİKÇİ

Neler olabilir, Neler yapabiliriz?

Neler olabilir, Neler yapabiliriz?

Bugün Strateji Enstitüsü Genel Müdürü olan, Stratejist Araştırmacı Yazar Şener Mengene'yi aradım.

Değerli başkanım kamuoyuna yansıyan ve sosyal medya'da manipülatif bilgiler var dedim. Etki ve nüfuz ajanları sahte sosyal medya hesaplarında enformatik bilgilerle korku,panik,endişe uyandıracak haberler,videolar, veriler paylaşıyor. “Siz stratejist olarak nasıl görüyorsunuz durumu?” diye sordum.

Değerli başkanım olaya çözüm odaklı yorumlar getirdi:


Küresel sosyal, siyasal ve ekonomik bir deney olarak düşünüyorum. Laboratuar çalışması. Bunlar daha önce de vardı, bundan sonrada olur.Biran da bütün dünyamı değiştirildi. Dünya geneli bir pandemiye dönüştürüldü.Biyolojik, biyopolitik veya hepsini içeren hibrit savaş olabilir.

Dijital dünya'ya geçiş için ilk ciddi adım oldu.Petro-dolar'dan, dijital para ve elektrikli ve robotik araçlar dönemine geçiş.

5 G ve 6 G hazırlık başladı.Dünya nüfusun aşı ile artış hızını durdurma, sonra biyoçip ile azalma senaryosu.Ülkeleri zayıflayıp kolay yönetilir bağımlı hale getirme, tek bir devlet olmasa bile yola getirmek. Dinleri zayıflatıp bireysel yaşanacak hale getirme. Uzaktan eğitim, öğretim ve bir çok hizmeti online yapılır hale getirmek. Ekonomiye katkı vermeyen yaşlı emekli kesimi azaltmak ve korkutarak sigorta sistemine dahil etmek.Dijital teknolojilere pazar hazırlamak. Robotik araçlar, yapay zeka, dijital sistemler için uygulama alanı açma girişimi.Bütün bunları yapacak bir neden gerekiyordu onu da korona virüs covid-19 pandemisi ile yapma fırsatı buldular.

Başka oyunlar da bulurlar. Biz uyanık olalım.Onlarca şey söylenebilir. Bunları bırakalım şimdi. Biz ne yapacağımızı konuşmalı, planlamalı ve uygulamalıyız.Bizim dışımızda gelişen ve bizi de etkileyen bir durum ama en az hasarla atlatacağız.Biz neler yapmalıyız? Bunlara kafa yormamız gerekir.Panik ve korku havasını dağıtalım önce sakin ve sabırlı olalım. Yetkililerin uyarılarını dikkate alalım, görevlilere yardımcı olalım.

Hıv-aids, şarbon, zika, nipa, ebola, sars, mers, domuz gribi, kuş gribi, sarı humma, veba, Afrika domuz vebası, kırım kongo gibi bundan çok daha olumsuz badireler atlattık, Allahın izni ve yardımı ile bunu da atlatırız. Medya'da, sosyal medya'da ve youtube'de stratejist, analist ve teorisyen geçinen felaket tellâllarına esir olmayalım. Bunlar virüsten çok daha tehlikeli ve çok daha hızlı yayılıyorlar.

Algı yönetimine kapılmayalım.

Türkiye bu durumdan güçlenerek çıkacaktır.Temizlik, hijyen ve karantina kurallarına uyalım, azami hassasiyet gösterelim. Uymayanları da kırmadan uyaralım.Gıda, tarım ve yüksek teknolojik ürünler üretmeliyiz. Buna bağlı olarak yeni iş kolları geliştirmeliyiz. Tarıma dönelim, hayvancılığı destekleyelim. Köyleri güçlendirelim, tarıma uygun kamu arazilerini kullanıma açalım. Yerli tohuma dönelim. Takibini de yapalım tabi tarım ve hayvancılık desteği alan gidip ev yada otomobil almasın. Bor, toryum, kaya gazı, kaya tuzu, doğalgaz, petrol gibi yeraltı kaynaklarımızı kullanalım. Elimizde kenevir gibi çok önemli bir kaynak var neden sınırlandırıyoruz. Daha etkili kullanalım, daha geniş bir alana yayalım. Bir çok alanda büyük fayda sağlayacaktır. Yapılacak çok var. Bunu yapacak akıl, insan ve iman ve imkânımız var.

AB, BM, NATO, AGİT gibi uluslararası kuruluşlarda bir çözülme olabilir. Akdeniz ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı kurulabilir. Türk Keneşi ve D-8 gibi kuruluşları alternatif olarak düşünebiliriz. Ortak Ticaret Bölgesi ve yeni para birimi geliştirilebilir.

Türkiye'nin çok sayıda alternatifi var. Olumsuz durumlar da kriz yönetimi çalışmalıyız. Bu ilk dalga da iyi bir yönetim gösterdiğimizi düşünüyorum. Emeği geçen bakanlarımızı ve kamu personelimizi yürekten tebrik ediyorum. Büyük bir fedakârlık gösterdiler. Milli ve Manevi değerlerimizi de unutmayalım. Dua, Zikir ve Tefekkürü ihmal etmeyelim. Küçük meseleleri büyütmeyelim, özür dilemekten imtina etmeyelim, helalleşelim. Gidecek başka bir yerimiz yok. Başka bir Türkiye de yok. Yapılacak ve söylenecek çok söz var. Arife tarif gerekmez der büyükler. Hz Yunus Emre Sultan'ın "Sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz" sözüyle nihayete erdirelim vesselam.

Değerli Strateji Enstitüsü Genel Müdürü Şener Mengene başkanıma çözüm odaklı fikirleri sıraladığı için teşekkür ediyorum.

Ülkemiz için,milletimiz için birlik ve beraberliğimiz için el ele verip 7 den 70'e göğüs gereceğiz.
Her Şerde bir hayır var derler. Yüce Rabbim, yaşadığımız şerlerdeki hayrı görmeyi nasip etsin.





 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burak İĞLİKÇİ Arşivi