Prof. Dr. Mehmet BİREY

Prof. Dr. Mehmet BİREY

Stratejik cevherler

Stratejik cevherler

Kıymetli cevherler denince aklınıza sadece madenler gelmesin. Birinci cevher yüksek zekâ, azim ve çalışma gösteren beyinler, ikincisi yeraltı zenginliklerdir ve mümbit topraklarda yetişen bazı ürünlerdir.

İleri ülkelerle geri kalmış ülkeler arasında önemli bir fark vardır. İleri ülkeler beyin göçü alırlar. Bunu yapmakla iki şey yaparlar. Birincisi kendi bilim potansiyellerini güçlendirirler, ikincisi karşı ülkeyi bilim potansiyeli olarak zayıflatırlar. Kendileri bilim, teknoloji ve sanayi ülkesi olurken, beyin cevherlerini aldıkları ülkeyi geri kalmış bir toplum olmaya mahkûm ederler.

Benzeri bir olayda ileri ülkeler geri kalmış ülkelerin kıymetli cevherlerini alır, mamul madde haline getirirler ve aldıkları ülkeye pahalı mamul madde olarak satarlar. Bilindiği gibi, özellikle temel bilimlerde, 1960 yılından beri ülkemizden dışarıya beyin göçü olmuştur. Birinci sınıf zeki gençlerimiz yurtdışına gitmiş, emekli olunca çok az bir kısmı ülkeye dönmüş, büyük bir çoğunluğu ise o ülkelerde kalmışlardır.

Beyin göçü alan ülkeler kendi bilim potansiyellerini yükseltirken, beyin göçü veren ülkeler bilim potansiyelini çok zayıflatmışlardır. Bizim ülkemizin durumu budur. İkinci problem kıymetli cevherlerin mamul madde haline getirmeden dışarıya satılması olayıdır.

Geri kalmış ve teknik olarak imkânı olmayan ülkelerin yeraltı zenginlikleri ton hesabına göre alınıp gram fiyatıyla aynı ülkeye geri satılmaktadır. Kıymetli cevherin tonunu 10 dolara alıp gramını 1000 dolara mamul veya saflaştırılmış olarak satmaktadırlar.

Dünya üzerinde Platin, Germanyum, Uranyum, Toryum, Kobalt, Sezyum, Lantan, nadir toprak elementleri gibi cevherler sınırlı miktarda bulunmaktadırlar. Bunlar teknolojinin, elektronik, bilgisayar, malzeme ve enerjinin ana kaynağıdırlar. Dolayısıyla önemlidirler, stratejiktirler. Kalkınmış ülkeler bu cevherlerini asla satmazlar, geri kalmış ülkeler bu hassasiyeti gösteremezler. Bir konu daha var ki dikkat edenler bunu bilir ve görür. İnsanlık var oldu olalı kavgalar bölgenin stratejik önemi üzerinden meydana gelir. Bunlar devre göre önem sırasını değiştirmesine rağmen ulaşım yolları, ipek, pamuk, haşhaş üretimi, Potasyum, Bor, Fosfor yatakları, petrol, radyoaktif cevherler, Altın, Elmas, Platin, Lantanyum, nadir toprak elementleri vs. tarih boyunca dünyanın ilgisini çekmiştir.

Miktarı sınırlı olanın kıymeti sınırsızdır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet BİREY Arşivi